Skip to content

The God Squad

The God Squad is een muziektheatervoorstelling met actuele teksten en muziek over de tijdgeest van de jaren 1945 – 1990. Het vervolg op Ausdauer’s enthousiast ontvangen debuutvoorstelling l’Histoire du Diable. Onder andere geïnspireerd op Olivier Messiaen’s meesterwerk Quatuor pour la Fin du Temps en de roman Elementaire Deeltjes van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Onder leiding van schrijver/regisseur Paul Feld wordt Ausdauer’s The God Squad een voorstelling waarbij muziek, tekst en spel versmelten tot een geestige, meedogenloze kijk op de mens en de moderne geschiedenis.

DE VOORSTELLING
We vertellen in The God Squad het verhaal van Trinity, een jonge vrouw die 16 juli 1945 om 5.30 uur ‘s ochtends wordt geboren in de woestijn van New Mexico, juist op het moment dat een paar kilometer verderop de test met de eerste Amerikaanse atoombom plaats vindt. Vanaf dat moment staat volgens Trinity de tijd stil. Niemand merkt dat, het leven lijkt gewoon door te gaan, maar in werkelijkheid is het leven gestopt.

Door de rook en het veelkleurige licht zien we op de achtergrond van het podium een afbeelding van de ontploffing van de eerste atoombom in de woestijn van New Mexico, die als een schaduw haar leven bepaalt.

Trinity gelooft in de komst van een New Age. We volgen haar levensloop aan de hand van haar muziek, als frontzangeres van de hippieband THE GOD SQUAD. Van haar jeugd in een extreem christelijk gezin in een klein, keurig dorpje in New Mexico, via de ontdekking van de liefde en de farmaca, naar de opstand tegen het massasysteem. Een levensreis die via de flower power, rock ‘n roll, punk en disco uitmondt in een fundamentalistische revolutie.

De bom op Hiroshima, de dood van de Kennedy’s, de uitvinding van de Pil, vrije seks en de Val van de Muur. Samen met Trinity reizen we kriskras door de tijd en leren onze eigen geschiedenis met nieuwe ogen bekijken.

De rol van Trinity wordt gespeeld en gezongen door Gabby Bakker, bekend van onder meer de gezelschappen Aluin en Het Filiaal. Gabby heeft een prachtige zangstem en een expressieve en onderkoeld geestige manier van acteren die perfect aansluit bij de belevingswereld van de tekst. Met haar subtiele timing en gevoel voor absurditeit is zij in staat de betekenis van de muziek naar believen te beïnvloeden en naar haar hand te zetten.

EEN TRILOGIE ALS GENERATIEVERHAAL
The God Squad tracht in muziek, beeld en spel de tijdgeest te vangen van het eind van de Tweede Wereldoorlog tot aan de Val van de Muur en het begin van de Eerste Golfoorlog (1989/1990). Het is het tweede deel van een ‘spirituele trilogie’ die begon met l’Histoire du Diable (2014) over de tijdgeest van Europa in het tijdvak 1914 – 1945 en die zal afsluiten met Road to Nowhere (2017) over de ontwikkelingen van 1990 – 2020.

Deze trilogie is een persoonlijk onderzoek van de makers van Ausdauer naar het ontstaan van de wereld om ons heen. We geloven dat we via onze eigen geschiedenis en die van onze ouders de grip kunnen verstevigen op ons eigen leven en op de keuzes die we dagelijks moeten maken.

DE MUZIEK
De muziek voor The God Squad wordt geschreven door de drie componisten van Ausdauer: Jasper le Clercq, Andreas Suntrop en Daniël Lehmann. Dit keer nemen zij het Quatuor pour la Fin du Temps van Olivier Messiaen als basis. Dit onbetwiste meesterwerk is geschreven en uitgevoerd in een Duits gevangenkamp tijdens WO II en is geïnspireerd op het Bijbelboek Openbaringen. De muziek vormt de onderstroom waarop de invloeden van gospel, flower power, rock ‘n roll, disco en punk als kurken drijven – af en toe klinken ze er in door als illustratie van het verhaal, maar doorgaans volgt de muziek zijn eigen weg en bemoeit zich slechts indirect met de vertelling.

Paul Feld | regie en tekst
Gabby Bakker | spel
Jasper le Clercq | viool/composities
Andreas Suntrop | gitaar/composities
Annette Schenk | klarinet/basklarinet
Daniël Lehmann | contrabas/composities

Speelt:

Seizoen 2015-2016
Seizoen 2016-2017